Višegradska Banja

Višegradska Banja, odnosno banja Vilina vlas nalazi se 5 km od Višegrada. Poznata je kao lječilište zasnovano na termalnoj radonskoj vodi temperature 31°c. Prvenstveno se preporučuje za rehabilitaciju i liječenje ortopedskih oboljenja, liječenje reumatskih oboljenja, gerijatrijskih, ginekoloških, neuroloških oboljenja.

Nosilac razvoja turizma u Višegradskoj Banji je hotel „Vilina vlas“, kapaciteta 150 ležajeva. Hotel se sastoji od medicinskog i turističkog dijela. Više o hotelu „Vilina vlas“ možete pročitati na njihovom oficijelnom sajtu.

Svima koji dolaze u kraću posjetu Višegradu preporučujemo da izdvoje par sati i za posjetu Višegradskoj Banji. Najznanimljiviji objekat u banji svakako je hamam iz 16. vijeka, odnosno tursko kupatilo nastalo u vrijeme gradnje višegradske ćuprije. Naime, na lokalitetu Višegradske Banje nalazi se majdan kamena od kog je napravljena čuvena na Drini ćuprija. Prilikom vađenja kamena otkriven je i izvor termomineralne vode na kome je napravljen hamam, a koji je nakon više od 400 godina i dalje u upotrebi. Rezervacije i kupovina karata za hamam vrše se na recepciji hotela Vilina vlas. Hamam se iznajmljuje po satu. Rezervacijom se zakupljuje cijeli hamam, uz mogućnost zaključavanja iznutra tako da je u rezervisanom terminu hamam samo vaš. Preporučuje se za kupanje od 1 do 4 osobe.

Pored hamama kupanje je moguće i u hotelu Vilina Vlas, u zatvorenom bazenu s termalnom vodom.

Pored hamama nalazi se i otvoreni restoran na ljetnjoj terasi smještenoj u borovoj šumi. Između ostalog, ovaj restoran se posebno izdvaja po najboljoj domaćoj bosanskoj piti od crnog brašna, a koja se peče na žaru ispod sača.

Još jedan zanimljiv lokalitet vrijedan posjete u Višegradskoj Banji je izletište s crkvom Sv. Jovana, koje se nalazi 1km od hotela Vilina Vlas. Izletište je opremljeno stolovima i klupama, ložištem za roštilj, pijaćom vodom i vanjskim toaletom. U dane vikenda, kao i u večernjim satima, građani Višegrada, a i turisti, posjećuju ovaj lokalitet kako bi uživali u prirodi, čistom zraku i mirisu borove šume.